L’evolució de la tecnologia en el sector immobiliari: PropTech 3.0

25/09/2019

L’evolució de la tecnologia en el sector immobiliari: PropTech 3.0

La tecnologia en la indústria immobiliària cada vegada té més presencia i està en contínua evolució. El concepte PropTech és la unió entre els termes propietat i tecnologia, i ha anat millorant el mercat immobiliari mitjançant l’aportació de valor afegit en diferents àmbits com:

  • El lloguer i la compra online.
  • La realitat virtual durant les visites a immobles.
  • Les solucions Big Data per a la gestió de grans volums d’informació.
  • Els softwares específics per a facilitar la gestió de propietats.
  • La domòtica per a monitorar o gestionar instal·lacions, entre altres.

Actualment, ja s’està parlant del PropTech 3.0, un altre salt més en el Real Estate, però que significa aquesta evolució?

La primera generació de PropTech (PropTech 1.0) estava bàsicament enfocada a buscar opcions de propietat mitjançant l’elaboració d’estudis de mercat immobiliari, aquesta era venuda als actors del Real Estate i la informació que proporcionava es basava, principalment en les necessitats particulars dels clients. L’evolució de la tecnologia i l’aparició de les Fintech van deixar pas al PropTech 2.0, que ha integrat la tecnologia en diferents àmbits gràcies a la Internet of Things (IoT), un dels principals motors de la transformació en el sector, que va impulsar aspectes com: l’eficiència energètica, l’economia compartida i la construcció intel·ligent, entre altres.

El sector financer continuarà sent l’impuls de l’evolució en el sector immobiliari, per la qual cosa el Blockchain, que s’està exportant en moltes indústries com una forma segura i rendible de crear i administrar una base de dades, i al mateix temps permet mantenir registres per a transaccions digitals, està donant pas a una nova generació, el PropTech 3.0. Gràcies a les innovacions del sector financer, el sector immobiliari buscarà transformar radicalment la transparència i la liquiditat de les seves operacions amb mecanismes segurs que permetin realitzar transaccions completes de forma remota.

Conceptes com la realitat augmentada, que està tenint molt èxit en el sector, la tecnologia Big Data, la impressió en 3D o les criptomonedes continuaran cobrant i impulsaran la nova generació de PropTech. La revolució del blockchain dins del sector immobiliari, permetrà elaborar contractes que identifiquin, mantinguin i intercanviïn propietats en un mecanisme anomenat Crypto Securitiztion, un procés sense intermediaris que serà supervisat per una xarxa distribuïda, que validarà les transaccions a través de la tecnologia blockchain amb certificats digitals encriptats i legalment vinculats, fent que els actius siguin fàcilment transferibles i ràpidament intercanviables per monedes o criptomònades, reduint així els costos de transacció. Les empreses automatitzaran processos i sorgiran noves eines que oferiran recomanacions avançades per a donar suport a les decisions d’inversió. Segons l’Informe PropTech d’Oxford’s Said Business School, l’evolució cap a la gestió i les anàlisis d’actius faran que el Real Estate ofereixi cada vegada més serveis líquids.

Els nous temps tecnològics continuaran modelant la gestió de processos del sector per a crear millors experiències d’usuari, augmentant la rendibilitat dels projectes i impulsant el rendiment dels edificis.

More articles from Colonial